Cseperedő Játszóház

Cseperedő Képességfejlesztő Játszóházunk célja a gyermekek legoptimálisabb fejlődésének támogatása. Cikkeinkkel, összefoglalóinkkal megpróbáljuk segíteni a kisgyermekes családok mindennapjait.

Friss topikok

  • Intizar: @Cyr: a) Miért jelentene lényegi rálátást? Egy darab egyéni tapasztalat. c) Iskolába jár, itthon. ... (2012.06.16. 20:00) Waldorf-madarak

Életképek a Cseperedőben

Waldorf-madarak

2012.06.14. 11:46 - Cseperedő Játszóház

Címkék: waldorf gyermek fejlesztés gyerekjátékok

 A jól ismert négyféle személyiségtípus (a szangvinikus, a kolerikus, a melankolikus és a flegmatikus) elevenedhet meg, vagy ha úgy tetszik, "csőrmentén" is szemléltethető ezekkel a Waldorf-madarakkal. Ha megértjük, mi több, gyermekünknek is játékos formában bemutatjuk - akár bábozással -, melyek az erősségei a két extrovertált, illetve introvertált típusnak, egy lépéssel közelebb juthaunk önmagunk és környezetünk megtapasztalásához, megismeréséhez.

Kedves Szülők! Ti vajon tisztában vagytok azzal, hogy csemetétek - vagy akár ti magatok - melyik típusba tartoztok?

madarak.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cseperedojatszohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr964587605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.06.14. 11:57:24

Hát ezt én most nem egészen értettem. A madárkák bájosak, de gyakorlatilag egyformák. Arról beszélünk, hogy különböző állásokba lehet forgatni a fejüket? Ezt nagyon sokféle bábuval és babával meg lehet csinálni, minek hozzá speciális waldorfharkály? Mondom, hogy aranyos, de mifene különös köze van a temperamentum-típusokhoz?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2012.06.15. 07:32:35

A leírása szerint nem csak a fejek mozgatása az, ami a személyiségtípusokra utal, hanem az alkalmazott 4 szín is az személyiségtípusok sajátja.

Egyébként valóban nem kell hozzá speciális harkály, tényleg lehet bábozni is, ez csupán egy ötlet :)

Intizar 2012.06.15. 12:28:05

@Cyr: Itt a három darab madáron ugyan megfigyelhető négy szín, de az egyetlen különbség közöttük az, hogy az egyiknek alulpiros felülfekete a feje, a másiknak meg fordítva. Egyébként mindegyiknek szürke a háta, piros a hasa, fehér az alja és fekete-fehér a szárnya vége. Fönntartom, hogy helyesek, másfelől meg azt is, hogy a Waldorfot nem első ízben érem valami egészen agyament fontoskodáson.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2012.06.15. 12:34:59

Nos, a magyarázat szerint ez a négy szín a négyféle típus jellemzője. Hogy Waldorf-fontoskodás, vagy sem, ezt nem tisztem megítélni, hiszen a poszt lényegi mondanivalója a személyiségtípusok gyerekünkkel való megismertetése. Ami történhet AKÁR ezekkel a helyes madarakkal IS.

Intizar 2012.06.15. 12:39:30

Hol az a leírás? Elolvasnám.
Belenéztem a cikkben kiemelt címszóba, de itt csak annyiról világosítottak föl, hogy a madárral hangulatokat lehet kifejezni, amennyiben ha fölfelé áll a csőre, akkor vidám, ha meg lefelé, akkor nem.
Továbbá ott volt egy fölborult madár is, nem tudom, hogy ez örömében fetreng vagy a melankólia eltúlzását szemlélteti. Esetleg kalapkúrát alkalmazott a bánatára.

Intizar 2012.06.15. 12:43:31

Bocs, ha kissé (?) pikírtnek tűnök, de egy ifjú rokonom Waldorfba jár, úgyhogy elég közelről szembesülök a vitathatatlan előnyök mellett az ügy bicskanyitogató oldalaival is.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2012.06.16. 15:07:10

@Intizar: Igyekszem mihamarabb előkeresni, hol olvastam, bár - újfent hangsúlyozom - nem a madarakról szól a poszt. Illusztráció. Lehet vitát indítani Waldorf pro és kontra, és bizonyára lényegi rálátást jelenthet a teljes módszerre az, ha egy rokon Waldorfba (ovi? iskola? itthon? külföldön?) jár, de most nem erről van szó...

Intizar 2012.06.16. 20:00:46

@Cyr: a) Miért jelentene lényegi rálátást? Egy darab egyéni tapasztalat.
c) Iskolába jár, itthon.
c) Lehet, hogy nem ugyanazt a posztot olvastuk. Amit én olvastam, annak az a címe, hogy Waldorf-madarak, és ezekről az aranyos madarakról szól. Melyeknek apropóján zárásként fölteszik ugyan a kérdést, hogy kedves szülő gyermeke milyen temperamentumú, de attól még a cikk a madarakról szólt.
De még ha nem róluk szólt is volna, nekem akkor is szabad megemlíteni valamit, ami eszembe jut egy cikkről, annak esetleg mellékes aspektusáról is. Erről pecsétes pápai engedélyem van. És akkor arról van szó.


süti beállítások módosítása