Cseperedő Játszóház

Cseperedő Képességfejlesztő Játszóházunk célja a gyermekek legoptimálisabb fejlődésének támogatása. Cikkeinkkel, összefoglalóinkkal megpróbáljuk segíteni a kisgyermekes családok mindennapjait.

Friss topikok

  • Intizar: @Cyr: a) Miért jelentene lényegi rálátást? Egy darab egyéni tapasztalat. c) Iskolába jár, itthon. ... (2012.06.16. 20:00) Waldorf-madarak

Életképek a Cseperedőben

Néhány gondolat a képességfejlesztésről

2011.09.12. 17:36 - Cseperedő Játszóház

Címkék: szülő gyermek fejlesztés fejlődési rendellenesség fejlesztőpedagógus

Sajnos általánossá vált, hogy a fejlesztés szó negatív felhangot kap, mivel akit fejlesztenek, annál a gyermeknél fejlődési rendellenességek, elmaradások vannak. 

Holott ez nem ad általánosításra okot.

Mit is foglal magába ez a mélyen gyökerező szó?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Induljunk ki abból, hogy mint minden élőlény, az ember is fejlődik, csak abban rejlik a különbség, hogy milyen külső tényezők hátráltatják, illetve mozdítják elő a fejlődés menetet. 
Az ideális cél, hogy a legoptimálisabb, motiváló, inger gazdag környezet alakuljon ki. A tárgyi feltételek nagyon meghatározóak, de önmagában ez nem elegendő, fontos, hogy a kapcsolatteremtés minden irányból akadálymentes legyen.
Itt gondolunk arra, hogy például egy fejlesztés alkalmával a szülő ne egy elefántcsonttoronyban ülő megközelíthetetlen emberrel találja szemben magát, aki érthetetlenül beszél, holott azokat az információkat továbbítja, amelyek a gyermek hosszú távú fejlődésében mérföldköveknek számítanak. A fejlesztőpedagógus itt bázisnak számít, hiszen ő az, aki a gyermek-és önmaga, a gyermek-és a családja között megpróbálja kialakítani a harmonikus kapcsolatrendszert, valamint a hosszú távú terv az, hogy a szülők is megtanulják a játékos foglalkozások alkalmával tapasztaltakat beépíteni a hétköznapokba. Hisz a heti egy alkalom igazából egy útmutatás, melynek segítségével otthon tudják mélyíteni a tudást.

A fejlesztőpedagógus dolga tehát nem áll meg az olyan gyermekeknél, ahol már kialakult, komoly problémák rejlenek, hanem kiterjed a feladatköre a megelőzésre és a tehetséggondozásra is.

A szülők a gyermekükkel kapcsolatos kételyeket, kérdéseket sokszor az internet segítségével próbálják orvosolni, amelyekkel vagy  csak erősödnek kétségeik vagy teljesen elengedik gyanúikat . A  probléma az , hogy  egy-egy információt kiragadva, előfordulhat, hogy nem komplexen látják a tényanyagokat, s ezért nem érzik a cselekvés szükségességét.

Számos fórum részéről érkezik támadás a fejlesztőpedagógia egyes ágazatai irányába, sajnos, mint minden területen itt is fellelhetőek túlkapások. Azonban a szülők és a gyermekek igényrendszerét látva  úgy érezzük, hogy ez a terület egy nagyon fontos és nélkülözhetetlen ága a gyermekekkel foglalkozó intézményrendszernek.

Vannak, akik azt mondják, hogy a fejlesztés kifejezetten ártalmas és csecsemőkkel, kisgyermekekkel egy bizonyos korig csak a szülők foglalkozzanak.

Sajnos a szélsőségek világában élünk, de bízunk abban, hogy a szülők szükség esetén megértik és megérzik a fejlesztés jelentőségét.
 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cseperedojatszohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr923221235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása